Süssünk pizzát otthon! Ha egyszer kipróbálod az otthoni pizzasütést, a pizzafutár ritkább  vendég lesz nálad, mint a villanyóra leolvasó. Kevés egyszerűbben elkészíthető étel van, nehézségi fokát tekintve szinte közvetlenül a rántotta sütés után helyezkedik el. 

A tésztájához csak lisztre, élesztőre, sóra és vízre lesz szükség. A kelesztéshez persze kell egy kis idő, de az jó társaságban hamar elröppen. Ha a  tészta kész, már csak a konyhapultot kell körbeállni, hogy a feltétekből mindenki összeállítsa a maga pizza variációját, aztán irány a sütő! A feltétekhez nem kell egy hentespultot vagy zöldséges utánfutót hazarángatni, néhány alapanyagnál nem kell több, de a pizzában az is jó, hogy szinte mindent elbír a hátán, egy kis kreativitással kifejleszthetjük a saját specialitásunkat is. Ha még nem próbálkoztál otthoni pizzasütéssel, akkor adunk néhány tippet és rögtön 2 receptet.

 Nézzük a tészta receptjét! (Ha több adagot szeretnél készíteni, akkor növeld a mennyiségeket.)

 Mi kell hozzá?

 25 dkg nullás liszt + a nyújtáshoz

 1,5 dkg élesztő

 ¾ kiskanál só

 1,2 dl langyos víz

 néhány csepp olívaolaj

Hogyan csináld?

A lisztet szitáld egy edénybe. Az élesztőt és a sót alaposan keverd el a vízzel, majd öntsd a liszt közepén kialakított mélyedésbe. Gyúrd össze alaposan! A tésztából végül formázz egy labdát, majd melegebb helyen letakarva néhány óra alatt hagyd a duplájára kelni. Amikor megkelt, belisztezett felületen kb. 4 mm vékonyra nyújtsd. Csinálhatsz egy nagy korongot vagy néhány mini pizzát.

Innen számtalan módon folytathatod. Mi most két olyan feltétet ajánlunk neked, amivel a legkülönbözőbb ízlésű embereket is elkápráztathatod.

 1, Mozzarellás-prosciuttós pizza

  Mi kell hozzá?

  1 adag pizzatészta (lásd az írás elején)

  1 dl paradicsomszósz

  20 dkg koktélparadicsom

  20 dkg mozzarella

  8 szelet prosciutto

  só, bors

  bazsalikom a tálaláshoz

  egy kevés olívaolaj

 

 

Hogyan csináld?

A paradicsomszószt laza mozdulatokkal kend el a tészta tetején. A paradicsomot és a mozzarellát szeleteld fel, majd a bazsalikom kivételével mindent szórj a tésztára.  Ízlés szerint sózd, borsozd. 250 °C-ra előmelegített sütőben néhány perc alatt megsütheted. Tálaláskor mehet rá a bazsalikom, illetve ízlés szerint néhány csepp olívaolaj is.

  2, Csirkés-cukkinis pizza

  Mi kell hozzá?

  1 adag pizzatészta (lásd az írás elején)

  1 csirkemell

  só, bors

  3 evőkanál olívaolaj

  1 vöröshagyma

  1 cukkini

  3 evőkanál frissen aprított koriander

  + a tálaláshoz, barbecue-szósz

  10 dkg reszelt mozzarella

Hogyan csináld?

A húst sózd, borsozd, süsd ki 2 evőkanálnyi forró olajban minden oldalról aranybarnára vágd csíkokra, tedd félre. A szeletekre vágott hagymát a maradék olajon 2 percig párold, majd add hozzá a felkockázott cukkinit, és további 4 percig főzd őket együtt. Ezután keverd össze a hússal, majd amikor kihűlt, hozzáadhatod a koriandert is. A kinyújtott tészta tetejét megkened a barbecue-szósszal, rákanalazod a húsos keveréket, megszórod a mozzarellával, majd 250 °C-ra előmelegített sütőben néhány perc alatt aranybarnára sütöd. Egy kevés korianderrel megszórva tálalhatod – de ez el is maradhat. 

 Tippek:

 Csak nagyon kevés olívaolajat tegyünk a tésztához, mert egyébként nehéz lesz vékonyra nyújtani. 

 Fontos, hogy nagyon jól előmelegített sütőbe tedd, így tényleg néhány perc alatt elkészül.