Hozzávalók

    12,5 dkg vaj

    9 dkg barna cukor

    2 dl méz

    38 dkg liszt

    2 kiskanál őrölt gyömbér

    1 kiskanál sütőpor

    6 dkg mandulaliszt   

    9 dkg cukor

    3 körte

    1 kiskanál reszelt gyömbér

    1 kiskanál vaníliakivonat

    5 dkg narancslekvár

    1 tojásfehérje

    porcukor a tálaláshoz!

 

Elkészítés: 

A vajat a barna cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mézet, hozzászitáljuk a lisztet, az őrölt gyömbért és a sütőport, és lágy tésztát keverünk belőle. A tésztából labdát formázunk, és műanyag fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra. A tésztát két sütőpapír között 0,5 cm vékonyra nyújtjuk, egy 20x40 cm-es téglalapot vágunk belőle, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. A mandulalisztet összekeverjük 2 evőkanál cukorral, majd elosztjuk a téglalapon úgy, hogy a szélek mentén 5 cm helyet üresen hagyunk. 

A vékony gerezdekre vágott körtét összeforgatjuk a gyömbérrel, a maradék cukorral, a vaníliával és a narancslekvárral, majd a tésztalap közepére kanalazzuk, és egyenletesen elosztjuk rajta. A tésztalap szabadon maradt széleit visszahajtjuk a töltelékre, majd megkenjük a felvert tojásfehérjével, és 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.