Ez a „savanyúság” isteni desszert a forró nyári napokra és a hideg téli estékre is! A citromos-habcsókos pite mutatós és kivételesen finom édesség, bármikor elkészítheted, könnyen beszerezhetők az alapanyagok. Adunk hozzá egy profi receptet!

 

 

 

 

Hozzávalók:

8 dkg liszt
6,5 dkg porcukor
0,5 dkg vaníliás cukor
7,5 dkg kis kockára vágott vaj
3 tojássárgája

A citromkrémhez:
1,25 dl citromlé
3 tojássárgája
2 tojás
7,5 dkg cukor
7,5 dkg vaj

A habcsókhoz:
4 tojásfehérje
15 dkg cukor
0,5 dl víz

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a kétféle cukorral, elmorzsoljuk a kis kockára vágott vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgákat is. Ne keverjük sokáig, épp csak annyira, hogy összeálljanak a hozzávalók. Ezután legalább 2 órára hűtőbe tesszük. A sütőt 150 °C előmelegítjük. A tésztát 3 mm vékonyra nyújtjuk, óvatosan kibélelünk vele egy sütőformát, majd sütőpapírral letakarjuk, babnehezéket teszünk rá, és 15 percig sütjük. Ezután a babot és a sütőpapírt eltávolítjuk, és a tésztát hagyjuk kihűlni.

A krémhez a citromlét a tojással, a tojássárgájával és a cukorral kis lángon melegíteni kezdjük, majd pár másodperc forralás után langyosra hűtjük (30 °C). Botmixerrel apránként elkeverjük a vajjal, és a hűtőbe tesszük.

A habcsókhoz a cukrot a vízzel egy vastag fenekű lábosban 120 °C hevítjük (ellenőrizzük cukorhőmérővel). A tojásfehérjét habbá verjük, majd a felmelegített cukrot folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a fehérjéhez, és a habot további 5 percig verjük- eközben a keverék pont kihűl.

A lehűlt citromkrémet egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, majd rákanalazzuk a tojáshabot és elsimítjuk. Megszórjuk porcukorral, és grillfokozaton pár perc alatt aranybarnára sütjük. Szobahőmérsékleten tálaljuk.

 

A sütögetéshez és a konyha egyedi felszereléséhez különleges termékeket találhatsz a Krafty-n: