A Kadusz Design kínálatában olyan mesés üvegvázákat, tálakat, ékszereket találsz, amelyek mindegyike egyedi, megismételhetetlen darab. Speciális technikával készültek, életre keltve az üveget, gyönyörű formákban, csodás csillogással és természetesen az alkotó keze nyomával.

Kálmán Szilvia, a Kadusz Design alkotója 2008 óta foglalkozik Tiffany-üvegek készítésével.

A Tiffany-üvegtárgyak készítése mellett kitanultam az üveg különböző megmunkálásának folyamatait. Az üveg, mint anyag, teljesen elvarázsolt. A főiskolán marketing managerként végeztem, közben lakberendezést is tanultam, így a kreativitásom gyakorlati kibontakoztatását el sem lehetett volna fojtani.

Amikor elkezdtem foglalkozni az üveggel, nem tudtam betelni vele, azóta mindig valami új felhasználási módot tanulok meg, és használok. Így kezdtem bele például az úgynevezett rogyasztott üvegtárgyak készítésébe. A kollekcióm darabjai folyamatosan bővülnek, egészen különleges kérések, igények alapján is születnek alkotások. Csak egyedi darabokat készítek! Tálakat, vázákat, órákat, lámpákat.

Hol készülnek a termékeid?

A saját műhelyemben készítem az ékszereket, üvegtárgyakat, egyedül dolgozom. Leginkább a természet inspirál, de bármikor, amikor éppen elkap az alkotási vágy, elvonulok a műhelybe, és addig alkotok, amíg csak kitart az ihlet.

Melyek voltak az első alkotásaid?

Először csak fusing-ékszereket készítettem. Kis kezdő szettel indítottam, egy mikroboxos kemencében. Később megvásároltam a nagyobb kemencémet, amely már egy igazán profi készülék volt. Sokkal nagyobb, teljesebb alkotások születhettek benne.

Készülnek egyforma termékek, vagy mindegyik egészen egyedi darab?

Mindegyik egyedi darab, nem igazán szoktam ugyanolyat készíteni. Előfordul néha egy-egy hasonló termék, de az üveg csodás, anyagbéli sajátosságai miatt nem is születhetnének teljesen egyforma darabok.

Kötődsz valamelyikhez érzelmileg, van számodra igazán különleges?

Igen, volt és van is több olyan darab, amelyektől nem szívesen váltam meg. Volt olyan, amelynél nagyon sokáig hezitáltam, eladjam-e, de sajnos nem lehet ennyi mindent megtartani. Sok ékszert csinálok magamnak és a családtagjaimnak is. Üveg tárgyakat is szívesen ajándékozok különböző alkalmakra.

Munkád során fektetsz hangsúlyt a környezettudatosságra, újrahasznosításra?

Azokat az üvegeket, amiket eltörök, vagy nem válnak tökéletessé az elképzeléseimhez mérten, azokat mind újrahasznosítom.

Melyik a munkád legélvezetesebb, legkedvesebb része?

A legkedvesebb, amikor az üvegeim között válogatva összeállítom a kívánt kompozíciót. Sok olyan befejezetlen ékszerem van, amely leolvasztott állapotban várakozik. A legizgalmasabb pillanat, amikor a kemencében kihűlve végre meglátom, hogy mivé vált az üveg, olyan formát, harmóniát öltött-e, amilyenné megálmodtam, megterveztem.

Az új utakat, megoldásokat is szeretem, most például olvasztott üveg lámpákkal kísérletezek.

Érkeznek visszajelzések a vásárlóktól?

Szerencsére sok visszajelzés és pozitív fogadtatás érkezik, ami mindig nagy elismerés és inspirál is. A legszívmelengetőbb, amikor hozzáértőtől, szakmabelitől kapok megerősítő és elismerő szavakat.

 

Kadusz Design a Krafty online piacterén: