Egy táska sosem csupán egy táska. Túlélőkészlet, ruha-kiegészítő, egyéniség-lenyomat, szerelem. A Galoska-táskák mind egyedi darabok, szokatlan és bátor társítások, harmóniát találnak az elsőre összeférhetetlennek tűnő mintákban, színekben, formákban.

Kit találunk a Galoska márkanév mögött?

Kis Gabriella vagyok, az Utrecht-i Képzőművészeti Főiskola (Hollandia) autonóm szakán diplomáztam. A festés szépen lassan átalakult szobrászkodássá, a harmadik évben került elő a varrás. Főleg installációkat készítettem textilből, néhány éve pedig már csak iparművészkedéssel foglalkozom.

A képzőművészeti után egy galériában dolgoztam, ahol általunk tervezett textileket is árultak, innen jött a saját logó ötlete. Galoskát, amely az egyik kedvenc szavam a játékossága és a gyerekkori emlékek miatt, 2008-ban alapítottam, a táskák ugyanezt a játékosságot hordozzák magukban, egytől egyig különbözőek, egyediek.

Mi inspirál a táskák tervezésénél, elkészítésénél?

Megkeresni a harmóniát abban, ami elsőre akár összeférhetetlennek tűnhet. Bátran kombinálni: pöttyöket, virágokat, csíkokat. Aztán néha nem kell más, csak a csend, a nyugalom. Mert egyik nap sem olyan, mint a másik, ezért a táskák is egyedi hangulatokat hordoznak. Bár az ízlésem lassan átalakult, az utóbbi időben egyre jobban a nyugodtabb, egyszerűbb vonalak érdekelnek.

Hol készülnek ezek az egyedi táskák? Minden munkát egymagad végzel?

A táskák az otthonomban készülnek, van erre most egy külön szobám. Eleinte egyedül csináltam mindent, de mivel akkor volt egy főállásom is, nem jutott elég idő a táskákra. Ekkor kerestem egy varrónőt, akivel együtt dolgozhattam. Azóta ez a kapcsolat már barátsággá alakult, nagyon hálás vagyok, hogy megtaláltuk egymást. Pár hónapja felmondtam a multis állásomat, és csak a Galoskára koncentrálok. Így több időm jut a varrásra is, nemcsak a tervezésre.

Hogyan válnak a táskák egyedivé? Saját ihlet, vagy a vásárlók elképzelései alapján?

Minden táskából egyetlenegy darab készül. A főiskolán megtanítottak minket arra, hogy ne kötődjünk a munkáinkhoz, hiszen ezek nem saját célra készülnek, hanem mások számára.

A munkám legélvezetesebb része a tervezés, mert ez adja a legnagyobb szabadságot. Ilyenkor nem gondolok semmi másra, teljesen kikapcsol. Az anyagokat többféle helyről szerzem be, a szövetboltoktól kezdve a turkálókig, ami éppen megtetszik és minőségében megfelel.

Most, hogy csak a Galoskára koncentrálsz, milyen újdonságokat tervezel?

Szeretnék új formákat kipróbálni, leginkább minimál stílusban. Hogyan tehető valami izgalmassá, ha csak egy tónusúak az anyagok. Új vonalakkal kis részleteknek is hangsúlyt adni. És akkor még itt a technikai rész: ki szeretném tanulni, hogyan kell a bőrrel nagyobb mértékben dolgozni, csatokkal, kapcsokkal kombinálni. Aztán kellene egy új weboldal, a fotók minőségét, látványát is szeretném javítani. Van bőven tennivaló – tervezek, varrok, és újra elkezdtem festeni is.

 

Galoska a Krafty online piacterén: