A Mío Design feliratos táskákkal kreatívan és színesen üzenhetsz magadról a világnak. Ha neked is van saját üzeneted, less be egy kicsit a kulisszák mögé. Megláthatod, mennyi kíváncsiság, szenvedély, álom és valóra váltás kíséri azt, hogy az üzenet célba találhasson.

Hogyan válik valakiből textiltervező?

Már gyerekként is a rajzolás és az alkotás volt az, ami a legjobban le tudott kötni. Gyűjtöttem a szép formákat, kavicsokat, jégcsapokat, felvillanyoztak a színek, a fonalak, a gyöngyök, anyagok, minták. Kikutattam édesanyám fiókjait, gyöngyöt fűztem, makraméztam, fontam, hímeztem. Minden akkor divatos technikát kipróbáltam, majd újakat találtam ki, saját tervezésű ékszereim voltak már tizenévesen.

12 éves korom óta tanultam rajzolni, majd ez a gimnáziumban is folytatódott, művészettörténetre jártam önszorgalomból, majd ebből is érettségiztem. Akkor még az volt a baj, hogy minden művészeti ág érdekelt, és a Képzőművészeti Egyetemen gondolkoztam. De mindenképpen szerettem volna megtanulni egy kétkezi szakmát is, így az Iparművészeti Egyetem mellett döntöttem, és úgy gondoltam, hogy a textiltervezés áll hozzám a legközelebb.

Egyből táskákkal kezdtél el foglalkozni?

A ruhatervezést választottam, de szerencsére mindegyik területet kipróbálhattam. Vándorfélévben szövést és fonást tanultam, majd Erasmus-ösztöndíj keretében Madridban a bőr és nyomó szakmát is kipróbálhattam. Főleg női ruhákat terveztem, az egyetem alatt pedig létrehoztam a Mío Design márkát, ami a spanyol mío, azaz enyém, sajátom szóból ered. Ezen túl hangzása emlékeztet a macskanyávogásra, és a logó is egy macskát ábrázol. Ugyanis az egyetem alatt szobatársam egy macska volt.

A Mío Design megszületése után máris sikeressé vált a márka, anyagi biztonságot teremtett az alkotáshoz?

Művészeti vásárokra jártam a termékeimmel, az első szériát majdnem mind elkapkodták. Még az Elite főszerkesztője is vásárolt belőlük, imádta őket.

De az egyetem után irodában kezdtem el dolgozni, úgy gondoltam, hogy a biztos megélhetés mellett nyugodtan tudok majd dolgozni a vásárokra. Erre sajnos nem maradt energiám, így felmondtam a munkahelyemen, és részmunkaidős állás mellett döntöttem. A táskák felé azért fordultam, mert nem méretfüggők, ráadásul az egyedi és kreatív dolgok közül a kiegészítők fogynak a legjobban. Olcsóbbak és könnyebben eladhatóak.

A táskák tervezése kötődik valamilyen életérzéshez, hangulathoz?

Saját életfilozófiám van, melyet szeretnék úgy átadni, hogy más is megtalálja benne saját magát.

Az évek alatt gyűjtött tapasztalat, a rengeteg felhalmozott divatrajzom és persze anyagaim is inspirálnak, vannak kedvenc technikáim. Főleg az aprólékos, jó kézügyességet igénylő munkák, a fonás, a rátét technika, a patchwork, a hímzés stb.

Minden termékem a saját belsőmből indul. Ezt azt jelenti, hogy első a gondolat megszületése, mely utat tör magának, formát ölt saját kezem által, és mint minden kézzel készült, egyedi termék, magán hordozza alkotója jegyeit. Hiszek abban, hogy érzéseket közvetítek.

Besegítenek neked a táskák készítésébe, vagy mindent magad csinálsz?

Otthon saját, jól felszerelt műhelyem van, és segítségem is egy varrónő személyében. A prototípusokat és a szabásmintákat én készítem, de a szabás-varrásban besegítenek.

Egy tervezőnek van kedvenc darabja, vagy mindig a következő, az új a legkedvesebb?

A feliratos táskáim közül a Miracle feliratú csillagos táskához kötődök, a prototípust pedig magamnak tartottam meg. Számomra azt jelképezi, hogy az életben mindenhol csoda vár.

A munkádban milyen csodák várnak?

A legvarázslatosabb az, amikor valami ez életben pont úgy néz ki, mint ahogy a fejemben megszületett. És persze az, amikor egy termékem gazdára lel, vagy amikor sikerül valakire úgy ráhangolódnom, hogy amit személy szerint neki tervezek és készítek, ahhoz ő is azonnal kötődni kezd érzelmileg.

Lesznek egészen új termékek, alkotások? Hogyan szeretnéd fejleszteni a vállalkozásodat?

Már készül a gyerekruha kollekcióm 2-6 éves kisgyermekek részére, melyet igény szerint a szülőknek is elkészítek. A pici ruhák gyakorlatilag a felnőtt ruhaterveim kicsinyített másai, a lelkemben mindig is gyerek maradtam. A kollekció új márkanevet is kapott Poodle Mood néven, és webáruház keretében fogom rendelésre elkészíteni őket. A webáruházban szeretnék a ruhákhoz illő cipőket és kiegészítőket is árulni más márkáktól, tehát tetőtől talpig stílust szeretnék létrehozni.

Mi volt a legemlékezetesebb visszajelzés egy alkotásoddal kapcsolatban?

Több ilyen is volt, de kettőt kiemelnék. Az egyik, hogy egy műanyag zacskókból fonott ruhámat pályázat keretében kiállították a Néprajzi Múzeumban, majd különdíjat kaptam, és megkértek, hogy hadd lehessen a Néprajzi Múzeum gyűjteményi része. A jövőben is (akár vándor)kiállításokon fog részt venni, sőt restaurálják is, ha szükséges.

Egy másik, magyar népviselet ihlette ruhámat elvittem egy reklámfilm-válogatásra, ahol a japán rendezőnek annyira megtetszett, hogy meg is vásárolták, és a színésznő is rendelt magának belőle egyet.

 

Mío Design a Krafty online piacterén: