A FromWood, ahogyan azt angol elnevezése is mutatja, kizárólag fából készít egyedi, igényes használati tárgyakat, dizájntermékeket. Minden kézi megmunkálással készül, a dekorációktól kezdve az nyakkendőkön és mobiltartókon át egészen a kisbútorokig!

Laborc Tamást, a FromWood tervezőjét kérdeztük arról, hogyan vált az egyszerű fából alkotás.

Már egész fiatalon is része volt a személyiségemnek a kreativitás, műszaki vénával megáldva, tanulmányaimat is ezen a területen bővítve, szívesen készítettem apróbb ajándékokat. Néhány éve egy jeles alkalomból egy nyaklánctartó fával leptem meg a kedvesemet. Beleszeretett, olyannyira, hogy úgy döntöttünk, szerencsét próbálunk, hátha más is értékelni fogja az addig csak a szeretteink számára ismert, készített, akkor még csak néhány termékemet.

Mi volt az eredeti szakmád?

Biztonságtecnikai mérnökként végeztem. Ingatlaneladással foglalkoztam korábban, mára azonban feleségem közreműködésével már csak a fából élünk. Igaz, hogy nemcsak ajándéktárgyakat készítek, hanem évek óta folyamatosan bútorokat is tervezek, kivitelezek és beépítek. Kisbútorainkat online is értékesítjük, ezek között asztalok, polcok, postaláda és esküvői láda szerepelnek.

Az eredeti szakmámat is hasznosítani tudom, hiszen ahhoz, hogy egy termék testet öltsön, az első fázis a tervezés, mely minden esetben rajzolást (kézzel és nem számítógéppel!) igényel. A kivitelezéshez, beépítéshez az igényes és színvonalas munka érdekében elengedhetetlen a mérnöki precizitás, a műszaki képzettség.

Milyen termékek szerepelnek elsősorban a kínálatban?

Rendkívül széles funkciót töltenek be termékeink: dekorációk, ékszertartók, mobiltartók, pálinkás kínálók, nyakkendők, csokornyakkendők, ékszerek, kisbútorok, szemüvegtartók, lámpák, zsebkendőtartók, vágódeszkák, sörnyitók, kulcstartók, névjegykártyatartók és tömör fa névjegyek is készülnek.

Egyedül dolgozol, vagy többen alkottok egy műhelyt?

Egy gyerekkori barátom segített nekem több, mint 2 évig a fizikai munkában, nemrég azonban, persze jó viszonnyal, de elváltak útjaink. Általa ismertem meg egy másik, 4 gyermekes családapát, aki főállása mellett a műhelyünkben segít, szerencsére egyre többet.

Másik segítségeim az édesanyám és a feleségem, akik az adminisztrációban, a vevői kapcsolattartásban, az újabb értékesítési lehetőségek felkutatásában segédkeznek.

Milyen szempontok szerint alakul a tervezés, kivitelezés?

Fontos számomra, hogy a termék funkciója szerint használható legyen, minőségi munkát adjak ki a kezemből. Szeretem a fa anyagát, ahány darab, annyiféle, ezért igyekszem megőrizni annak természetességét. Termékeinket ezért túlnyomórészt csak olajjal kezeljük, de természetesen ahol elengedhetetlen, mert például kültéren fogják használni, vagy a vevő kéri, azokban az esetekben lazúrral, lakkal kezeljük a fát.

Fontos volt az is mindig, hogy ne másokat utánozzak, hanem saját ötleteimet valósítsam meg. Ha más ötlete szerint is készítettem valamit, akkor minden esetben belevittem valami sajátot, illetve szerepeltettük a termék leírásában, hogy vevői kérésre, nem pedig saját ötletként készült.

Voltak olyan egyedi kérések vagy saját ötletek, amelyek szinte már rendhagyóak a fa eredendő anyagtulajdonságát tekintve?

Szeretem a kihívásokat, ezért eddig szinte minden egyedi kérést elvállaltam, és büszkén mondhatom, hogy sikerült is megvalósítanom. Különösen büszke vagyok például arra a fából készült működő cipzárra, használható táskára, amiket egy divattervező kérésére néhány évvel ezelőtt a Gombold újra elnevezésű versenyre készítettem.

Ugyanilyen büszkeségem az a szintén működő lakat, amelynek minden egyes része, a kulcsa is fából van. Ebből már többet értékesítettünk is. Minden részében fából fűkaszát is készítettem, ezen egyetlen darab boldog tulajdonosa, egy kisfiú.

Van olyan darab, amelyhez különösen kötődsz?

Mindegyiket szeretem. A macskás ékszertartó története talán az egyik legérdekesebb. Megcsináltam, hazavittem azzal a páromnak, hogy nem az igazi. Aztán a vevők imádják, a legkedveltebb termékeink egyike.

Különleges daraboknak tartom a fa nyakkendőinket, csokornyakkendőinket, amikből már tömör fából készített verzió is van. Csiszolással imitálva ezen, mintha az anyag meggyűrődött volna. A sörnyitóknak is minden egyes része fa, még a kis pöcök is, ami az üvegről lepattintja a kupakot.

Szeretek viccelődni, humorizálni, talán épp emiatt született meg a mosolygós mobil- és szemüvegtartónk, vagy a festékpaletta formájú pálinkás kínálónk. Nem igazán ajándéktárgy, de a kivitelezést tekintve mindenképpen különleges darabnak tartom a tömör fából készült névjegykártyáinkat, hiszen nemcsak egyediek, hanem használhatóak, súlyuk mindössze 2-4 gramm, vastagságuk pedig kb. 1,2 mm.

Mi volt a legemlékezetesebb visszajelzés egy-egy termékeddel kapcsolatban?

Számos volt, de most kettőt idéznék is.

Az első vásárlónk gyerekruhákat értékesít, neki készítettem a logójával kivágott gyerekvállfát. "A gyerek miatt még csak most bontottam ki, mert nyugiban akartam. Egyszerűen ennek lelke van. Imádom. Nagyon Nagyon köszönöm!"

A másik vásárló esküvős ládát rendelt tőlünk, ezt írta a feleségemnek: „Épp most nyitottam ki.... hát valami gyönyörű szép lett!!!! Kicsit még mindig szipogok, annyira meghatódtam tőle! Pont ilyennek szerettem volna! Méltóbb ajándékkal nem is őrizhetnénk ezt a sok szép évet! Jövőre az esküvőnk legszebb kelléke ez lesz, nem is kérdés! Alig bírom ki, hogy ne rohanjak vele most páromhoz! Nagyon szépen köszönöm! Férjének pedig Istenke áldja mindkét kezét, amiért ilyen szépség kerül ki közüle!!!!! Nagyon hálás vagyok! Üdvözlettel és végtelen hálával: A legboldogabb menyasszony!”

 

FromWood a Krafty online piacterén: