A KreARTON egyedi tervezésű, kartonból készülő gyerekjátékokat és dekorációkat forgalmaz. Olyan termékeket, amelyek nemcsak önmagukban látványosak és izgalmasak, de kicsiknek és nagyoknak is meghagyják a kreatív önkifejezés lehetőségét, egy jó alapot a fantázia szabadon szárnyalására.

Már a márkanév is tökéletesen sugallja, hogy itt nem egyszerű, kartonból készült kellékekről van szó. Honnan jött az ötlet, hogyan indult a vállalkozás?

A KreARTON megszületését tulajdonképpen maga az első termék, a karton karácsonyfa hívta életre. Először született meg az ötlet, hogy kartonból készítsünk karácsonyfát, és utána épült köré a vállalkozás. A karton karácsonyfa ötlete több szálból állt össze: fontos eleme a természetet tisztelete, szeretete, a karton, mint alapanyag csodálatos sokrétűsége és a gyerekek érkezésével megváltozott világlátásom. Általuk kezdtem el úgy figyelni a körülöttünk lévő anyagokra, tárgyakra, mint lehetőség. Mellettük vált olyan fontossá a környezetünk megóvása, és szintén miattuk találtam meg magamban újra a felfedezni vágyó, kísérletező hajlamot.

Egy költözés kapcsán kezdtünk el mindenféle alkotást készíteni a dobozokból és valójában ez inspirált arra, hogy ne csak a magunk kedvére készüljenek tárgyak, hanem ezek elérhetőek legyenek mások számára is.

A család tesztelte a termékeket, ők adták az inspirációt?

A konkrét termékek tervezése sokkal hosszabb folyamat volt, mint amikor itthon csak úgy összedobunk valamit. Több hónapos tervezés, tesztelés előzte meg a termékeket. A tervezésnél nagyon fontos szempontom, hogy variálható játékok szülessenek, amit szabadon hagyják a fantáziát szárnyalni. Nem kész megoldások, mert véleményem szerint az ilyen játékoknál soha nem egy jó megoldás van. A hangsúly a szabad önkifejezésen, szabad, nem irányított játékon van.

Aztán volt mindenből prototípus, amivel itthon, saját környezetünkben játszottunk, próbálgattuk. Én pedig figyeltem és figyeltem. Néztem hogy játszanak vele, mit tudnak jobban élvezni hogy veszik birtokba a fantáziájuk által.

A termékek elkészülte kötődik valamilyen eseményhez, életérzéshez?

A termékek leginkább a természethez kapcsolódnak. Például az évszakfa kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy az évszakok változásáról tudjuk a gyerekekkel beszélni. Hogy az ő bevonásukkal, nem kész megoldásokat adva, beszélgessünk, alkossunk, együtt legyünk. Így játékosan tanulnak tavaszról, nyárról, őszről, télről. De a cél nem a tanuláson van, hanem a megismerésen és örömteli alkotáson.

Vannak olyan játékaink, melyek az építésre, konstruálásra hívják a gyerekeket (és akár a felnőtteket). Olyan építőelemeket kínálunk, amikhez szintén nem kész megoldásokat adunk, hanem arra invitálunk, hogy mindenki alkosson egyedit, sajátot, amit az ő fantáziája súg neki. Adunk tippeket, tanácsokat, mutatunk megvalósult ötleteket, de nem kívánjuk meghatározni, hogy használják a játékainkat.

Ha életérzést kell mondanom, ami szerintem kapcsolódik a tárgyainkhoz, a velük töltött időhöz, az az örömteli alkotás.

Hol készülnek a dekorációk, játékok?

A termékek nagy része egy olyan nyomdában készül, ahol felkészültek a kisszériás gyártásra. Hosszú, nehéz munka volt olyan helyet találni, ahol nem csak a nagyüzemi gyártásra tudnak koncentrálni.

Vannak termékeim, melyek vegyesen nyomdai és kézi munka eredményei. Ezeket a saját műhelyemben készítem, ami néha átkúszik az életterünkbe is. Ez nem mindig könnyű és nem mindig kényelmes, de a leghatékonyabb módja számomra, hogy folyamatos figyelmem legyen a tárgyakon.

Miért éppen egy karácsonyfa volt az első termék?

Bármilyen egyszerűen is hangzik, egy kirándulás inspirálta a megszületését. A fenyő illata lenyűgöző, de nekem a saját környezetükben tetszenek a fák. Tisztelem a hagyományokat, és tartom is őket, azt a szokást azonban nem, hogy kivágott fenyőt vigyek a nappalinkba. Tudom, ezért ültetik őket, de mondjuk inkább azt, én egy alternatívát kínálok azoknak, akik hasonlóan éreznek, illetve azoknak is, akik a gyerekeik, vagy saját kedvtelésük okán szeretik saját alkotásaikkal díszíteni otthonukat.

Hasonló megfontolásból született a karton virágunk is, ami egy „cserepes” növény.

Egyre több vállalkozás fektet hangsúlyt a környezetbarát, újrahasznosított anyagok felhasználására.

Az alapanyagaink nagyrészt újrahasznosított anyagok. Fontos számunkra a környezet, ez nem is kérdés. Épp ezért a termék tervezésnél is úgy gondolkozunk, hogy lehetőség szerint hulladékmentesen dolgozzunk. Így van az például, hogy a lámpabura készítés során leeső darabokból egy asztali lámpa tudott születni. Vagy, hogy a karton játszóház oldalablakaiból kieső elemek, a ház tetejének tartóelemeiként funkcionálnak.

Melyik a munkád legélvezetesebb, legkedvesebb része?

Leginkább a tervezést szeretem. Folyamatosan rengeteg ötlet kering a fejemben. Jó lenne mindet papírra tenni. Ezeket sorba rendezni, prioritást állítani és tartani is, az pedig a legnehezebb.

Volt olyan visszajelzés vásárlótól, amire szívesen gondolsz és kedves emlék?

Amikor azt hallottam, hogy a gyereknek szánt évszakfával nem csak ő foglalatoskodott órákon keresztül, hanem az egész család. Azt gondolom, ez egyébként is a legtöbb, amit a gyerekeinknek adhatunk. Az együtt töltött idő, közös elfoglaltsággal, figyelemmel egymás felé.

 

KreARTON a Krafty online piacterén: