Synlab mellékvese, IDE KATTINTVA MINDENT MEGTALÁL AZ OLDALON!


synlab mellékvese

Kortizol nyál Élettani, kórélettani háttér: A kortizol hidrokortizon a mellékvesekéregben termelődő glukokortikoid hormon. A kortizol számos fontos élettani folyamatban pl.

synlab mellékvese

Egy egészséges mellékvese a kora reggeli órákban termeli a legtöbb kortizolt, majd mennyisége a nap folyamán Életmód és táplálkozás prosztatitis. A nyálból történő hormonvizsgálat számos előnyt kínál: a mintavétel fájdalommentes és bármely időpontban és helyen megtörténhet.

A nyálba, melyet három nagy nyálmirigy termel, a zsíroldékony szteroidhormonok átlépnek a vérből, így válik a kortizol is.

synlab mellékvese

Klinikai jelentőség: Elégtelen kortizol mennyiség esetében nem-specifikus tünetek mutatkozhatnak: testsúlyvesztés, izomgyengeség, fáradékonyság, alacsony vérnyomás és a hasi fájdalom. A kortizol túltermelése magas vérnyomást, emelkedett vércukor értéket, elhízást, a has bőrén bíborszínű csíkokat, izomgyengeséget és csontritkulást osteoporosist okozhat.

synlab mellékvese

Nőkben rendszertelen havivérzést és megerősödő arcszőrzetet; a gyerekeknél késleltetett növekedést és kis testmagasságot eredményezhet.

A synlab mellékvese értékektől való tényleges eltérés mögé a hormon napi profiljának felállításával lehet betekinteni.

A nyálból való mintanyerés egyik célja a pszichés megterhelés megszűntetése. Mivel a kortizol stresszhormon, synlab mellékvese mérési eredményeket meghamisítja a stressz.

A profil felállításához pl.

synlab mellékvese

Eredmények értelmezése: Magasabb kortizol szint stressz-válaszok, pszichiátriai betegségek, cukorbetegség, alkoholizmus és terhesség esetén amely Cushing szindrómás betegek esetén diagnosztizálási problémát okozhat és elhízott állapotban fordulnak elő.

Alacsony kortizol szintek a ritkán előforduló mellékvese-enzim hibás betegeknél és hosszan tartó stresszhelyzet esetén fordulnak elő. A mintavétel előtt be kell tartani bizonyos szabályokat, a megfelelő eredmény érdekében: a mintavételt megelőző két órán belül enni-inni nem szabad, alkoholt, kávét fogyasztani tilos, kerülni kell az erőteljesebb testmozgást, edzést.

synlab mellékvese

Fél órával a mintavétel előtt kerülje a fogmosást, szájöblítést, rágógumizást.