Prosztata recepció


Prosztata recepció

Ennek oka többek között a férfi lakosság megváltozott életmódjában keresendő. Ilyenkor vizeletürítési panaszok, nehéz indítás, lassú ürülés, éjszakai vizelés jelentkezik.

A prosztatában kialakuló rosszindulatú daganat is egyre gyakrabban igazolható. A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának második leggyakoribb oka a tüdőrák után.

Prosztata recepció

Magyarországon évente fővel növekszik a felfedezett esetek száma. Az életkor előrehaladtával előfordulása szaporodik. Kialakulásában örökletes tulajdonságok is tapasztalhatók, ezért egyes családokban halmozottan is előfordulhat.

Prosztata recepció

Csak előrehaladott állapotban okoz tüneteket! Az 50 év feletti és tünetmentes férfiaknál is évente javasoljuk az urológiai szűrővizsgálatot, ami a PSA levétele után egy általános fizikális vizsgálatból és a végbélen keresztül történő betapintásból áll, mely a prosztata nagyságának, felületének, tömöttségének, fájdalmasságának megítélésére szolgál.

A szűrés kiegészíthető a hólyag ultrahang és a vizelet általános vizsgálatával.

Prosztata recepció

A vizeletürítési zavar súlyosságának megítélésére szolgál az IPSS táblázat, az ürítési tünetek Prosztata recepció kitöltése, és e mellett a vizeletürítés grafikus ábrázolása is elkészíthető az uroflowmetria vizsgálattal.